Η Κίνηση Πολιτών Σούρπης και η "Εν Δράσει" Αλμυρού για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στις Νηές

Η Κίνηση Πολιτών Σούρπης και η "Εν Δράσει" Αλμυρού για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στις Νηές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ιδιοκτησιακό καθεστώς έκτασης στη περιοχή «ΝΗΕΣ» Σούρπης Ν. Μαγνησίας
Σχετικά με το από 23.09.2017 Δελτίο Τύπου της ΙΜΔ όπου αναφέρονται και θέματα  που αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς έκτασης στη περιοχή «ΝΗΕΣ» Σούρπης Ν. Μαγνησίας δηλώνουμε τα εξής:

Για τη συγκεκριμένη έκταση υπάρχουν:

1. Δύο πορισματικές εκθέσεις καθ’ ύλην αρμόδιων  δημόσιων Υπηρεσιών, της  Κτηματικής Υπηρεσίας Μαγνησίας (2009) και  της Δ/νσης Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλίας (2010), οι οποίες είναι σε ισχύ. Σύμφωνα με τις εκθέσεις αυτές η έκταση ανήκει στο Δημόσιο και όχι στην ΙΜΔ.

2. Τρείς δικαστικές αποφάσεις, 755/26.09.1878  του Δικαστηρίου  των  εν  Λαμία Πρωτοδικών, 1016/50228/30.06.1881 του Δικαστηρίου  των  εν  Αθήναις  Εφετών και η 21/24.01.1896  του Δικαστηρίου  του Αρείου Πάγου, η οποία είναι οριστική και αμετάκλητη. Οι αποφάσεις αυτές αναφέρονται στο δάσος «Νηές» με υψόμετρο 450μ. και με σαφή όρια τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ταυτοποιούνται με την έκταση στο δάσος «Χλωμό» με υψόμετρο 900μ., μέρος της οποίας (2.903 στρ.) πωλήθηκε / μισθώθηκε από την ΙΜΔ. Η συγκεκριμένη έκταση δεν ανήκε ποτέ στην φερόμενη ως δικαιοπάροχό της Ιερά Μονή Ξενιάς.

Τα στοιχεία που διαθέτουμε έχουν τεθεί υπόψη της Διοίκησης στην οποία εναπόκειται να τα αξιοποιήσει αξιολογώντας τα υπέρ του δημόσιου συμφέροντος.

Προκειμένου λοιπόν να λήξει οριστικά μια υπόθεση η οποία ταλανίζει τη Μαγνησία επί σειρά ετών προτείνουμε και ζητάμε αυτοψία στην περιοχή των Νεών όπου με βάση τις δικαστικές αποφάσεις θα γίνει εφαρμογή των ορίων – που αναφέρονται σε αυτές - επί του εδάφους. Η αυτοψία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή στελεχών από τις αρμόδιες υπηρεσίες (νομικούς, μηχανικούς, δασολόγους, κα), της επιστημονικής ομάδας των περιβαλλοντικών οργανώσεων και της ΚΙΠΟΣ, εκπρόσωπους της ΙΜΔ, του Μεικτού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και όποιον άλλον κρίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες απαραίτητο.

Ο δικός μας αγώνας θα συνεχιστεί έως ότου η έκταση αυτή, αποδοθεί στους πολίτες, στους οποίους και ανήκει.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΟΥΡΠΗΣ – ΚΙ.ΠΟ.Σ.
ΕΘΕΛΟΝΤΟΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΛΜΥΡΟΥ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ